Optokuplör Mü o da ne ?

Merhabalar arkadaşlar bu yazımızda optokuplör devrelerine değineceğiz.
Optokuplörler belki yapacağım tanım tam olarak doğru olmasa bile genel olarak kafanızda canlanması maksadıyla şöyle izah edilebilir devreniz de ki bir parçayı diğer parçadan izole yani fiziksel olarak hiç bir iletişim olmadan birbirine bağlamanıza yarayan aygıttır.
Özellikle arduino yada stm32 kullandığımız devrelerde sıkça kullanılırlar..
Bilirsiniz ki mikrodenetleyiciler genellikle 5V seviyesinde çalışırlar siz mikrodenetleyici ile 12V bir aygıtı kontrol etmeye çalıştığınızda bu aşamada optokuplörler yardımınıza koşarlar.
Benzer işi transistörler ile de yapabilirsiniz ancak bir problem yada aksilik bu ya arıza olursa 12V un mikrodenetleyicinize ulaşması facia ile sonuçlanabilir.
Bu aşamada Optokuplör ile kontrol ettiğiniz aygıtın arasına izole koyduğunuzda devreniz çok sağlıklı bir şekilde uzun yıllar çalışabilir.
Hadi şimdi Optokuplörleri tanıyalım.
Optokuplörler içerisinde bir adet led diyot ve foto-transistör taşırlar siz denetleyiciniz ile led diyodu tetiklediğinizde foto-transistör de tetiklenir ve karşı tarafı iletime geçirir Optonun çalışma prensibi gayet basit ve güvenilirdir.Aşağıda ki resimde gördüğünüz gibi 2 taraf arasında elektriksel bir geçiş söz konusu değildir.



Optokulör ( optocoupler ) çıkış diyagramı
- 1 numaralı bacağımız Denetleyici yada herhangi bir tetikleyicimizi bağlayacağımız anot yani pozitif giriştir.
- 2 numaralı bacak katot yani gnd girecek bacağımız.
- 4 numaralı bacak tetikleyeceğimiz aygıtın 5-10-12-36V herneyse gerilim girişidir.
- 3 numaralı bacak ise tetikleyeceğimiz aygıta gidecek bacaktır.
Optokuplörlerin genel şeması bu şekildedir.

Diğer optokuplör türlerini de görmekte fayda var!

Foto-Triyak

Dersimizi tamamladık sayılır artık bundan sonrası sizlere kalıyor optokuplörü devrelerinizde doğru yerlerde ve doğru şekillerde kullandığınızda devrelerinizin daha sağlıklı ve uzun ömürlü olacağını söylememe gerek bile kalmadığını düşünüyorum.
Unutmadan şunu demeden geçmek olmaz arkadaşlar en çok yapılan hatalardan biri opto-izolatörler kesinlikletransistör yerine düşünülmemelidirler optonun çıkış akımları transistörlere kıyasla çok küçüktür bunuda unutmayın.
Bu ve bunun gibi Paylaşımların devamı gelsin istiyorsanız facebook ve instagramdan da bizi takip etmeyi unutmayın. İyi Çalışmalar